WAKACJE - WŁOCHY - Riwiera Adriatycka i nie tylko - relacje.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez idas
    Jechac wlasnym, czy lot + wynajem auta?
    jechać własnym. Oczywiście jak ktoś ma kasę na lot samolotem i wynajem auta to wiadomo ... ale ja bym się zapakował do autka ( tak jak to robię od kilku lat) i jechał własnym samochodem. Najlepiej, jak jedziesz np przez Czechy, jest zrobić sobie postój, odpoczynek na spanie w hotelu i rano jechać dalej. Nie jesteś wtedy zmęczony itd...

Zamieszczone przez idas
    W ktorym rejonie Wloch morze jest na tyle czyste, ze są rybki i inne morskie żyjatka?
    im bardziej w "dół" Włoch tym ładniejsze plaże i czystsze morze. Oczywiście morze Adriatyckie jest "inne" od np. Liguryjskiego (Toskania) ... Zawsze możesz też pojechać do Chorwacji.
    Zależy w jaki rejon masz ochotę się wybrać... i ile $ wydać.
    Bardzo ładnym zakątkiem Włoch jest zapomniany region Friuli-Wenecja Julijska, blisko prowincji Gorycja, przy granicy ze Słowenią, u podnóża Alp Julijskich. Piękne widoki - z jednej strony góry a z drugiej morze - opisywałem ten rejon jak byłem w Sistianie (kilka stron wstecz).

Zostaw komentarz:

• idas
    odpowiedział(a)
    Czesc,

A jesli chcialbym zwiedzic Wlochy z rodzina, to jak to najsprawniej ugryzc? Jechac wlasnym, czy lot + wynajem auta?
    W ktorym rejonie Wloch morze jest na tyle czyste, ze sa rybki i inne morskie zyjatka?
    Czy ktos korzystal z Expedii, lub podobnych stron planujac wypad do Italii?

Wyjechac chcemy 5.06...

Zostaw komentarz:

• Czarna_LK
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO,
    Super wyprawa.
    Ja dopiero w tym roku zacząłem przygodę z Italią - Cortina d'Ampezzo ale marzę pojawić się tam jeszcze nie raz, tylko teraz w kierunku morza

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dudek_t
    w piątek ruszam nad gardę - pierwszy wypad do ITA w tym roku
    super ! :slinka W które miejsce konkretnie jedziesz? Nad Gardą pewnie jeszcze "ciut" zimno ale i tak Tobie zazdroszczę !
    Zamieszczone przez ruwado
    relacja będzie?
    musi być :diabelski_usmiech
    dudek - napisz jak wrócisz jaką trasą będziesz jechał no i oczywiście poprosimy o jakąś foto relację - SZEROKIEJ DROGI ! :drive:

ps. ja na majówkę startuję do Czech zwiedzić Czeski Raj - http://www.cesky-raj.info/pl/ + http://www.eczechy.pl/turystyka/w7craj.htm

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    dudek_t, relacja będzie?

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Paolo, przetrę Ci szlaki, w piątek ruszam nad gardę - pierwszy wypad do ITA w tym roku

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez xcracer
    propozycja numer 3 najbardziej do mnie przemówiła
    akurat w rejon Triestu na 100% jeszcze pojadę i to może ponownie w sierpniu tego roku.
    czy w tym miejscu można znaleźć jakieś noclegi na podobieństwo apartamentów w CRO?
    musisz szukać w tych linkach które podałem wyżej ew google...
    Ja jeżdżę na campingi i tam tez są domki fajne do wynajęcia - http://www.marepineta.com/pl-triest/...oliday-village byłem w MarePineta (tutaj opisałem wyjazd http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150 ) w temacie tego campu mogę się wypowiadać.

Zostaw komentarz:

• xcracer
    odpowiedział(a)
    Zerknąłem z grubsza i Twoja propozycja numer 3 najbardziej do mnie przemówiła

PAOLO czy w tym miejscu można znaleźć jakieś noclegi na podobieństwo apartamentów w CRO? Orientujesz się jak to wygląda cenowo?

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    W lipcu jest fajnie we Włoszech, urlopowiczów dużo (tak samo jak w CRO) ale nie ma tłumów tak jak w sierpniu kiedy całe Włochy ruszają na wakacje.

Wg mnie to w grę wchodzą trzy miejsca:

1. Garda - Werona
    2. Caorle i okolice - Wenecja
    3. Sistiana Mare Pineta - Triest.

Można też ruszyć w dół Wenecji w rejon Chioggia-Rawena- Rimini. Tam są też ciekawe miejsca wypoczynku. Mi osobiście jak na razie najbardziej podobał się rejon Triestu i Toskania :P
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• xcracer
    odpowiedział(a)
    Zapomniałem dopisać...myślę, że wybiorę się w lipcu

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    k PW telefon i spokojnie porozmawiamy :wink:

Zostaw komentarz:

• xcracer
    odpowiedział(a)
    Może to dziwnie zabrzmi ale...Po tak długiej nieobecności we Włoszech po cichu liczę, że ktoś napisze jedź tu albo tu, będziesz zadowolony i na pewno tam wrócisz

Jedyne moje kryteria tak jak wyżej. Gdyby jeszcze miejsce było w rozsądnej odległości o PL, tzn. 1200-1300 km byłbym zachwycony

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Chciałbym pojechać w miejsce z ładną plażą
    nooo OK ale jaki region Włoch Ciebie interesuje? Jaki termin?

Zostaw komentarz:

• xcracer
    odpowiedział(a)
    Wiedziałem, że mogę na Was liczyć

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
    xcracer napisał/a:
    Opcja noclegów na kempingu jakoś do mnie nie przemawia...może jestem w błędzie.
    wypoczynek na campingach to nie tylko namioty (ale dodam, że to bardzo fajny-alternatywny sposób na spędzenie wakacji, początkowo też byłem nastawiony sceptycznie - na ale nie każdy to lubi).
    Jak masz ochotę to możesz wynająć sobie domek np. w Park Albatros na Toskanii (mają ich mnóstwo a sam camping jest bardzo ładny) albo apartament w Sant'Angelo w Cavallino Treporti - http://www.santangelo.it/...MENTS_2_12.aspx - opisywałem je już w tym wątku.
    Jak wybieracie się do Włoch to proponuje jechać w innym miesiącu niż sierpień (Włosi i "pół" Europy mają wtedy swoje wakacje :wink:
    Jednak mimo wszystko wolałbym apartament w stylu tych, które można wynająć w Chorwacji. Pierwszy raz po tylu latach wolałbym komfortowe warunki. Jeśli nam się spodoba to może następnym razem camping

[ Dodano: Pią 23 Sty, 15 08:11 ]
    xcracer napisał/a:
    Gdzie szukać noclegów i jak to wygląda cenowo w porównaniu do Chorwacji?
    zależy na co się zdecydujesz i jaki rejon Włoch wybierzecie. Ja osobiście nie przepadam za regionem Wenecja Euganejska za to +- 100 km w kierunku CRO jest Fruli Wenecja Julijska z "zapomnianym, pięknym Triestem"

Ogólnie im niżej Włoch od Wenecji tym plaże są ładniejsze.
    Jak sprecyzujesz kierunek który Ciebie interesuje i przybliżony termin to na pewno coś doradzimy. :wink:
    Właściwie to nic jeszcze nie wybrałem. Chciałbym pojechać w miejsce z ładną plażą(pozwalającą na wypoczynek z 3 letnim dzieckiem), bez dzikich tłumów, w rozsądnej odległości od miejsc, które mógłbym przy okazji pozwiedzać. To wszystko

PAOLO mógłbyś coś takiego polecić?
    Najlepiej takie miejsce, po odwiedzeniu którego chciałbym wrócić tam znowu

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    koniecznie gdzieś nad morze
    no to masz dużyyyyyy wybór

https://www.italieonline.eu/pl/wlochy-wczasy.html , http://www.casamundo.pl/wakacje/wcza...-morzem/wlochy , http://www.pepemare.pl/ itd ...

lub http://www.vacansoleil.pl/zakwaterowanie/mobilehomes/

wypoczynek na campingach to nie tylko namioty (ale dodam, że to bardzo fajny-alternatywny sposób na spędzenie wakacji, początkowo też byłem nastawiony sceptycznie - na ale nie każdy to lubi).
    Jak masz ochotę to możesz wynająć sobie domek np. w Park Albatros na Toskanii (mają ich mnóstwo a sam camping jest bardzo ładny) albo apartament w Sant'Angelo w Cavallino Treporti - http://www.santangelo.it/en/content/...ENTS_2_12.aspx - opisywałem je już w tym wątku.
    Jak wybieracie się do Włoch to proponuje jechać w innym miesiącu niż sierpień (Włosi i "pół" Europy mają wtedy swoje wakacje :wink:

Gdzie szukać noclegów i jak to wygląda cenowo w porównaniu do Chorwacji?
    zależy na co się zdecydujesz i jaki rejon Włoch wybierzecie. Ja osobiście nie przepadam za regionem Wenecja Euganejska za to +- 100 km w kierunku CRO jest Fruli Wenecja Julijska z "zapomnianym, pięknym Triestem"

Ogólnie im niżej Włoch od Wenecji tym plaże są ładniejsze.
    Jak sprecyzujesz kierunek który Ciebie interesuje i przybliżony termin to na pewno coś doradzimy. :wink:

Zostaw komentarz:

• xcracer
    odpowiedział(a)
    Kilka razy z rzędu jeździliśmy do Chorwacji więc pora na zmianę . W tym roku chcielibyśmy pojechać z żoną i 3-letnią córką do Włoch, koniecznie gdzieś nad morze.

Możecie podpowiedzieć czy w IT funkcjonuje coś takiego jak apartamenty w CRO? Gdzie szukać noclegów i jak to wygląda cenowo w porównaniu do Chorwacji?

Ostatni raz we Włoszech byłem chyba 15 lat temu i kompletnie nie mam pojęcia jak to wygląda i czego można się teraz spodziewać, jestem zielony w tym temacie...

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś podpowiedział

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez piramida
    trzeba było ustawić sie skodziną za tymi ferrarkami
    akurat nie umyta była ... :wink:

To jeszcze kilka fotek z campingu.
    W "wolnym czasie" wybraliśmy się rodzinką do Papulonii i nad zatokę Barati - +-10 km.
    Parking w Papulonii 1 euro bez limitu czasu , parking nad zatoką Barati +-2 euro za godzinę.

"Populonia - W VI w. p.n.e. było to jedno z najważniejszych miast etruskich - chluba na mapie rzymskiej. Dziś mieszka tu dokładnie 17 mieszkańców...

Czasy świetności dla Populoni to V i VI w. p.n.e. To wówczas był tu główny ośrodek wytapiania żelaza. Najważniejszy nad całym Morzem Śródziemnym. Rudy żelaza sprowadzano tutaj z wyspy Elba, a rudy miedzi z okolic Volterry. Tutejsi metalurgowie zmonopolizowali rynek tworząc jednocześnie olbrzymią na tamtą skalę dzielnicę przemysłową. Dziś tłumy turystów przybywają tutaj, aby podziwiać jedne z najstarszych ruin świata.

Il Parco Archeologico di Baratti e Populonia http://www.parchivaldicornia.it/parc...codex=bart-gen - to ogromne muzeum pod gołym niebem. Na kilkudziesięciu hektarach możemy podziwiać ruiny z czasów Etruskich. (wstęp do muzeum jest płatny).

Od I w n.e. Populonia była kolonią rzymską. W czasach średniowiecza wybudowano tutaj dodatkowe fortyfikacje mające na celu obronę mieszkańców przed piratami. W kolejnych wiekach miasto niespodziewanie zostało opuszczone. Prawdopodobną przyczyną wydaje się być epidemia malarii.

W górnej Populoni możemy zobaczyć średniowieczną zabudowę, a w zasadzie tylko dwie ulice. Wciąż widać tu tradycję metalurgiczną. Zamiast popularnego we Włoszech kamienia, tutaj ogrodzenia tworzy się z finezyjnie zaprojektowanej stali ze szczególną dbałością o detale.

Po zwiedzaniu zabytków mających 2600 lat przychodzi czas na wypoczynek. Populonia to także słynne Golfo di Baratti - jedna z najpiękniejszych zatok zachodniego wybrzeża Włoch. Szczególnie rzuca się w oczy niezwykły kolor piasku. Jakby ktoś zmieszał go z rudą żelaza lub miedzi. Metaliczne elementy mienią się w słońcu dodając plaży niesamowitego uroku. Mimo dużej liczby odwiedzających nie ma tu tłoku. Plaża w całości jest bezpłatna. Jedyny koszt to opłata za parking. Przed zachodem słońca, gdy wiatr staje się silniejszy, pojawiają się tutaj windsurferzy. Populonia położona jest na styku Morza Liguryjskiego z Morzem Tyrreńskim, u stóp wzgórza Poggio del Molino, wysokiego na 192 m. n.p.m.

Tuż obok znajduje się niewielka wieś o nazwie Baratti ze słynną zatoką Golfo di Baratti, uznawaną za jedną z najpiękniejszych plaż w zachodnich Włoszech.

to teraz fotki :P

aaaa czy ja już wspominałem że 20 w środę znów startuję do Włoch - zostało mi jeszcze trochę urlopu więc wybór był prosty :drive:

[ Dodano: Pon 18 Sie, 14 22:33 ]
    ... limit fotek na post - 10 :zastrzelic
    ...to jak nikt nie chce skomentować to dalszej partii foto z Pizy, Lucca i przełęczy Brenero na razie nie będzie :twisted:

środa 20 sierpnia wyjeżdżam znów do Włoch...jak wrócę to będę :diabelski_usmiech

... a dlaczego nikt inny nie zdaje relacji z pobytu we Włoszech ???

[ Dodano: Pon 01 Wrz, 14 11:41 ]
    i po urlopie ...
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• piramida
    odpowiedział(a)
    PAOLO ESCO, trzeba było ustawić sie skodziną za tymi ferrarkami :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    Poproszę więcej fotek...
    prosze bardzo

Na campingu jest duży zespól basenów.
    Wieczorami we wtorek i czwartek było mercato-włoski ryneczek na którym można było kupić tutejsze wyroby.

No i ... żeby wczasowiczom się nie nudziło w sobotę zorganizowano po campingu wyścigi/przejazdy klubowymi Ferrari :P

CDN ..komentować - będzie dalszy ciąg...limit fotek na post - 10 :wink:
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    Poproszę więcej fotek... Camp ładny ale bez własnej przyczepy i tak nie wchodzi w gre

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    PARK ALBATROS podobno jeden z najlepszych kempingów we Włoszech :P --- > http://www.ecvacanze.it/pl/camping/c...park-albatros/

Dojazd bardzo prosty.
    wjazd na camping po zjeździe z głównej drogi jakieś 800 metrów wąską asfaltową dróżką która prowadzi też nad morze.
    Recepcja na wjeździe. Spora kolejka do rejestracji ale sama rejestracja na campingu prosta i szybka.
    Sam camping jest duży, samo wystarczalny. 2 kompleksy restauracji, 2 pizzerie, 2 lodziarnie, punkt info., market itd...
    Tym razem mieszkaliśmy w domku "Fiji" - --> http://www.youtube.com/watch?v=UVVCyH52tmQ Domek wyposażony w klimę...która kompletnie nie była nam potrzebna i była może ze dwa razy tylko włączona. Klimat na Toskanii jest świetny.Gorące powietrze idące z Afryki nie niesie w sobie tyle wilgoci. Jest suche i gorące, za to wieczorem i nad ranem jest przyjemnie "chłodno" - dla mnie warunki termalne doskonałe.
    Plaża "naturalna" - morze Liguryjskie o wiele czystsze niż morze Adriatyckie, zwłszcza te w rejonie Wenecji.

CDN ..komentować - będzie dalszy ciąg...limit fotek na post - 10 :wink:
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    W San Gimignano bez problemu zaparkowałeś?
    tak, bez problemu. Wjechałem na płatny parking niedaleko wejścia - 2 euro za 1h. W sumie nie majątek a nie chciałem się bawić w szukanie miejsc. Ten parking też często bywa zapełniony ale udało mi się znaleźć miejsce.
    Ostatnio jeździłem z pół godziny zanim znalazło się miejsce na tym parkingu, inne też pozajmowane. Tyle że to miasteczko jest w 100% warte potencjalnych kłopotów z parkowaniem

Zostaw komentarz:

• PAOLO ESCO
    odpowiedział(a)
    W San Gimignano bez problemu zaparkowałeś?
    tak, bez problemu. Wjechałem na płatny parking niedaleko wejścia - 2 euro za 1h. W sumie nie majątek a nie chciałem się bawić w szukanie miejsc. Ten parking też często bywa zapełniony ale udało mi się znaleźć miejsce.

jakieś ciekawe f
    będzie dalsza część jak wrócę po południu do domu

Z san Gimignano pojechałem do Volterry --- > http://pl.wikipedia.org/wiki/Volterra
    Trasa bardzo malownicza !!! Polecam , jeżeli ktoś ma chwilę czasu, zjechać z autostrady i przejechać przez San Gimignano i Volterrę.
    Teraz jeszcze kilka fotek z San Gimignano oraz fotki z trasy do Volerry.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• dudek_t
    odpowiedział(a)
    W San Gimignano bez problemu zaparkowałeś? Lody owszem, pyszne. Wreszcie jakieś ciekawe fotki

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    WOW
    Niestety pisałem co do dostania się do Wenecji z Istrii, ale zbrakło mi czasu. Nawet całego planu na Istrii nie wykonałem. :? :? :?

Ale... będzie powód, żeby tam wrócić. Do Italii też, kiedyś.

Zostaw komentarz:

Pracuję...